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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
05/04/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 172, 108350, 2021. |
ISSN: |
0309-1740 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108350 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this preliminary study was to evaluate meat quality properties, muscle metabolite profile and metabolic pathways associated with the occurrence of dark cutting meat in Angus x Nellore crossbreed cattle. After 14 days’ ageing, dark cutting meat presented a higher pH, lower cooking loss and colour parameters, and greater tenderness compared with normal meat. Dark cutting meat had a higher ATP level and lower concentrations of glucose-6-phosphate, lactate, glucose, serine, threonine, creatine phosphate, inosine, leucine, methionine, succinate and glucose-1-phosphate compared to normal meat. In dark cutting samples, the ultimate pH was positively correlated with carnitine and negatively correlated with glucose-6-phosphate. However, in normal meat, the ultimate pH presented a positive correlation with arginine, leucine, methionine, proline, threonine, tyrosine and valine. Pathway analysis showed that differentiation of the groups was linked to energetic pathways such as starch and sucrose metabolism, the pentose phosphate pathway, amino sugar, nucleotide sugar metabolism, and glycolysis or gluconeogenesis. In conclusion, the occurrence of dark cutting meat has a notable impact on meat quality attributes and concentrations of post-mortem glycolytic metabolites, appears to be correlated with mitochondrial activity and affects energetic metabolic pathways. |
Palavras-Chave: |
NMR spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Registros recuperados : 21 | |
1. | | CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L. Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics. Meat Science, v. 172, 108350, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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2. | | CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. M.; BARBOSA, L. C.; PADILLA, A. H.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Metabolomic signature of genetic potential for muscularity in beef cattle. Animal Biotechnology, v. 32, n. 4 , 2021. 1 - 11Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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3. | | GÓMEZ, J. F. M.; CÔNSOLO, N. R. B.; ANTONELO, D. S.; BELINE, M.; GAGAOUA, M.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Impact of cattle feeding strategy on the beef metabolome. Metabolites, v. 12, 640, 2022. 14 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | ANTONELO, D. S.; CÔNSOLO, N. R. B.; GÓMEZ, J. F. M.; BELINE, M.; PAVAN, B.; SOUZA, C.; GOULART, R. S.; COLNAGO, L. A.; SILVA, S. L. NMR-based metabolomics to assess metabolites correlated with beef sensory properties. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY, INCOMST, 65., Postdam, Alemanha, 2019, 7 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | FIGUEIREDO, P. A. M.; HEINRICHS, R.; FRUCHI, V. M.; FAGUNDES, J. L.; MOREIRA, A.; CÔNSOLO, N. R. B.; SARTORI, D. L. Potencial produtivo de variedades de cana-de-açúcar destinadas para forragem. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS E ALCOOLEIROS DO BRASIL, 9., 2008, Maceió. Anais... Maceió: STAB, 2008. p. 527-531.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | CÔNSOLO, N. R. B.; FIGUEIREDO, P. A. M.; HEINRICHS, R.; SARTORI, D. L.; FAGUNDES, J. L.; MOREIRA, A.; FRUCHI, V. M.; PIMENTEL, F. P. Potencial produtivo de variedades de cana-de-açúcar destinadas para indústria. In: SIMPÓSIO DE CIÊNCIAS DA UNESP DRACENA 4.; ENCONTRO DE ZOOTECNIA UNESP DRACENA, 5., 2008, Dracena. Anais... Dracena: UNESP, 2008. Disponível em outras fonte: In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS E ALCOOLEIROS DO BRASIL, 9., 2008, Maceió. Anais... Maceió: STAB, 2008. P. 523-525.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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7. | | CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. L. M.; BELINE, M.; CAROSIO, M. G. A.; FLORES, D. W. M.; COLNAGO, L. A.; SILVA, S. L. The use of TD-NMR spectroscopy to predict the meat quality from animal with divergente genetic potential for growth. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY, 63., 2017, Cork, Ireland. Proceedings... Cork, Ireland: Wageningen Academic Publishers, p. 61-62, 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. L. M.; HIGUERA-PADILLA, A.; BARBOSA, L. C. G. S.; ZAWADZKI, A.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Selection for growth and precocity alters muscle metabolism in Nellore Cattle. Metabolites, v. 10, n. 58, 2020. 1 - 12Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | FIGUEIREDO, P. A. M.; ANDRADE, L. A. B.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A.; CONSOLO, N. R. B.; SARTORI, D. L.; ANJOS, I. V.; CARVALHO, G. J.; QUINTELA, A. C. R.; GARCIA, J. C. Rendimento de duas variedades de cana-de-açúcar provenientes de primeira soqueira, colhida sem queima e tratada com vinhaça, complementação nitrogenada e biodecompositor. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE ECOFISIOLOGIA, MATURAÇÃO E MATURADORES EM CANA DE AÇUCAR, 2008, Botucatu. Anais... Botucatu: Unesp-Botucatu, 2008. p. 200-204 Editado por: Carlos Alexandre Costa Crusciol, Rogério Peres Soratto, Edivaldo D. Vellini, Marcelo de A. Silva, Raffaella Rossetto.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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10. | | FIGUEIREDO, P. A. M.; ANDRADE, L. A. B.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A.; CONSOLO, N. R. B.; SARTORI, D. L.; ANJOS, I. V.; CARVALHO, G. J.; QUINTELA, A. C. R.; GARCIA, J. C. Rendimento de duas variedades de cana-de-açúcar provenientes de segunda soqueira, colhida sem queima e tratada com vinhaça, complementação nitrogenada e biodecompositor. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE ECOFISIOLOGIA, MATURAÇÃO E MATURADORES EM CANA DE AÇUCAR, 2008, Botucatu. Anais... Botucatu: Unesp-Botucatu, 2008. 205-209 Editado por: Carlos Alexandre Costa Crusciol, Rogério Peres Soratto, Edivaldo D. Vellini, Marcelo de A. Silva, Raffaella Rossetto.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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11. | | FIGUEIREDO, P. A. M.; ANDRADE, L. A. B.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A.; CÔNSOLO, N. R. B.; SARTORI, D. L.; ANJOS, I. A.; CARVALHO, G. J.; QUINTELA, A. C. R.; GARCIA, J. C. Efeitos da vinhaça, complementação nitrogenada e biológica nas características químicas de um solo cultivado com cana-de-açúcar. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR: UEL, 2008. 1 CD-ROM Disponível em fontes diferente:
In: SIMPÓSIO DE CIÊNCIAS DA UNESP DRACENA 4.; ENCONTRO DE ZOOTECNIA UNESP DRACENA, 5., 2008, Dracena. Anais... Dracena: UNESP, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
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12. | | SARTORI, D. L.; FIGUEIREDO, P. A. M.; ANDRADE, L. A. B.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A.; CÔNSOLO, N. R. B.; ANJOS, I. A.; CARVALHO, G. J.; QUINTELA, A. C. R.; GARCIA, J. C. Características físicas de um solo cultivado com cana-de-açúcar e tratado com vinhaça, complementação nitrogenada e biológica In: SIMPÓSIO DE CIÊNCIAS DA UNESP DRACENA 4.; ENCONTRO DE ZOOTECNIA UNESP DRACENA, 5., 2008, Dracena. Anais... Dracena: UNESP, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
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13. | | ANTONELO, D. S.; CÔNSOLO, N. R. B.; GÓMEZ, J. F. M.; BELINE, M.; GOULART, R. S.; CORTE, R. R. P. S.; COLNAGO, L. A.; SCHILLING, M. W.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Metabolite profile and consumer sensory acceptability of meat from lean Nellore and Angus × Nellore crossbreed cattle fed soybean oil. Food Research International, v. 132, a. 109056, 2020. 1 - 9Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. | | ANTONELO, D. S.; GÓMEZ, J. F. M.; CÔNSOLO, N. R. B.; BELINE, M.; COLNAGO, L. A.; SCHILLING, M. W.; ZHANG, X.; SUMAN, S. P.; GERRARD, D. E.; BAILEIRO, J. C. C.; SILVA, S. L. Metabolites and metabolic pathways correlated with beef tenderness. Meat and Muscle Biology, v. 4, n. 1, a. 19, 2020. 1 - 9Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
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15. | | GANDRA, J. R.; PEDRINI, C. A.; CÔNSOLO, N. R. B.; ACOSTA, A. P.; SENO, L. O.; BARBOSA, L. C. G. S.; NOIA, I. Z.; BUARQUE, V. L. M.; PADILLA, A. R. H.; COLNAGO, L. A.; GANDRA, E. R. S. Metabolome fingerprints, performance and carcass quality of beef calves supplemented with antibiotic free additive. Animal Biotechnology, 2020. 1-13Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | | CÔNSOLO, N. R. B.; BUARQUE, V. L. M.; SILVA, J.; POLETI, M. D.; BARBOSA, L. C. G. S.; HIGUERA-PADILLA, A.; GOMEZ, J. F. M.; COLNAGO, L. A.; GERRARD, D. E.; SARAN NETO, A.; SILVA, S. L. Muscle and liver metabolomic signatures associated with residual feed intake in Nellore cattle. Animal Feed Science and Technology, v. 271, 114757, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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17. | | LOBO, A. A. G.; CÔNSOLO, N. R. B.; DIAS, J.; MENEZES, A. C. B.; MARTINS, T. DA S.; SILVA, J.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; PFLANZER JR, S. B.; NASSU, R. T.; SCHEFFLER, T. L.; CHIZZOTTI, M. L. The use of dual energy x-ray absorptiometry (DXA) to predict the veal carcass composition. Journal of Food Composition and Analysis, v. 117, apr. 2023, 105104.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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18. | | CÔNSOLO, N. R. B.; SAMUELSSON, L. M.; BARBOSA, L. C. G. S.; MONARETTO, T.; MORAES, T. B.; BUARQUE, V. L. M.; HIGUERA-PADILLA, A. R.; COLNAGO, L. A.; SILVA, S. L.; REIS, M. M.; FONSECA, A. C.; ARAÚJO, C. S. S.; LEITE, B. G. S.; ROQUE, F. A.; ARAÚJO, L. F. Characterization of chicken muscle disorders through metabolomics, pathway analysis, and water relaxometry: a pilot study. Poultry Science, v. 99, n. 11, 2020. 6247-6257Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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19. | | PEREIRA, T. L.; FERNANDES, A. R. M.; OLIVEIRA, E. R.; CÔNSOLO, N. R. B.; MARQUES, O. F. C.; MACIEL, T. P.; PORDEUS, N. M.; BARBOSA, L. C. G. S.; BUARQUE, V. L. M.; PADILLA, A. R. H.; COLNAGO, L. A.; GANDRA, J. R. Serum metabolomic fingerprints of lambs fed chitosan and its association with performance and meat quality traits. Animal, v. 1, n. 9, 2020. 1987 - 1998Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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20. | | CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. L. M.; SAMUELSSON, L. M.; MILLER, P.; MACLEAN, P. H.; MORAES, T. B.; BARBOSA, L. C. G. S.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Using TD-NMR relaxometry and 1D 1 H NMR spectroscopy to evaluate aging of Nellore beef. Meat Science, v. 181, a. 108606, 2021. 1-10Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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